Eetproblemen in een reguliere yogales

Hoe kan een docent in een reguliere yogales rekening houden met deelnemers met een eetprobleem?

Volgens onderzoekt wil 2/3 van de vrouwen afvallen en doet 50% permanent aan de lijn. Het merendeel van deze vrouwen is niet daadwerkelijk te dik, zij doen aan de lijn omdat zij zich te dik voelen. Er is een glijdende schaal tussen lijnen, eetproblemen en een vastgestelde eetstoornis. Van deze laatste komt anorexia bij 5600 mensen voor, boulimia bij 22000 en geschat wordt dat er ongeveer 160000 mensen in Nederland lijden aan binge eating disorder (BED). Daarnaast is er nog een grote groep mensen die dagelijks obsessief bezig is met afvallen en sporten. De kans is dus groot dat een docent van een reguliere yogales te maken krijgt met een deelnemer met een eetprobleem.

Eetproblemen kunnen schadelijke vormen aannemen. Het is dus belangrijk om als yogadocent basiskennis te hebben over deze problematiek. Dit geldt zowel voor de actieve als de rustige yogavormen. Daarom vind ik het belangrijk om deze basiskennis te delen aan de hand van een artikel van Jennifer Kreatsoulas. Jennifer is yogatherapeut en ervaringsdeskundige en geeft onder andere yogatherapie binnen het eetstoornisbehandelcentrum Monte Nido in Philedelphia (VS).

  • Iedereen kan te maken krijgen met een eetprobleem. Dit staat los van leeftijd, geslacht, lichaamsvorm en sociale status. Een eetprobleem is een serieuze aandoening en worden veroorzaakt door een combinatie van biologische, psychische en sociale factoren. Hoe eerder een eetprobleem wordt ontdekt hoe groter de kans op genezing.

 

  • Er zijn verschillende soorten eetproblemen. De meest bekende zijn anorexia, boulimia en BED. Daarnaast zijn er veel tussenvormen zoals orthorexia en pica. Hierbij is het ene eetprobleem niet erger dan het andere. Anders dan waar vaak vanuit wordt gegaan zegt het gewicht of de lichaamsvorm niks over de ernst van het eetprobleem. Het is een psychische ziekte waar het lichaam onder te leiden heeft, soms zichtbaar, soms onzichtbaar.

 

  • Voor veel mensen met een eetprobleem is het innemen van ruimte een lastig thema. Bij bepaalde houdingen, zoals de krijgers, kunnen gevoelens van angst en kwetsbaarheid opspelen. Ook het richten op de ademhaling kan voor deelnemers met een eetprobleem weerstand oproepen. Diepe ademhaling kan als angstig worden ervaren aangezien de buik dan uitzet en de omvang van het lichaam vergroot. De deelnemer zal, om dit te vermijden, in de borst blijven ademen. Door de aandacht afwisselend op de adem en het aarden van het lichaam te richten kan de deelnemer stap voor stap toewerken naar meer ontspanning in het lichaam. Van hieruit kan de ademhaling steeds dieper worden en als helend en kalmerend worden ervaren.

 

  • Mensen met een eetprobleem hebben vaak een zeer negatief zelfbeeld. Het deelnemen aan een yogaklas kan een grote uitdaging zijn aangezien er veel ruimte is voor het vergelijken van lichamen. Daarom zal het lastig zijn om de aandacht bij zichzelf te houden. Als yogadocent ligt hier de taak om de aandacht van de deelnemers telkens terug te brengen bij zichzelf en te benadrukken dat elk lichaam anders is. Uiteindelijk zal dit ook in het dagelijks leven helpen om minder obsessief met lichaam en vergelijking bezig te zijn.

 

  • Medische complicaties bij alle soorten eetprobleem zijn: verstoorde bloeddruk, elektrolytenbalans, osteoporose (verminderde botdichtheid), spierzwakte en verlies van spiermassa, uitdroging, flauwvallen, vermoeidheid, haar verlies, problemen met gebit, droge huid, spijsverteringsproblemen, vertraagde bloedcirculatie en hormonale disbalans.

 

  • Obsessief sporten en bewegen komt regelmatig voor bij eetproblemen. Ook yoga kan hiervoor gebruikt worden. Wees alert op deelnemers die erg fanatiek zijn en geneigd zijn om zichzelf verder te pushen dan gezond is.

 

  • Herstel van een eetprobleem is een langdurig proces en vergt een gedegen therapeutische begeleiding. Om veiligheid te waarborgen is het belangrijk om een deelnemer met eetproblemen aan te moedigen om goede hulp te zoeken. Yoga kan in het herstelproces een instrument zijn om de verbinding met het lichaam te helen.

 

  • Mensen met een eetprobleem kunnen het moeilijk vinden om aangeraakt te worden. Dit kan komen door een onderliggend trauma of door de slechte relatie die zij vaak hebben met hun lichaam. Wees in de yogales voorzichtig met het aanraken en corrigeren van deze deelnemers.

 

Het creëren van een veilige, vertrouwde omgeving is een eerste stap om deelnemers met eetproblemen te helpen. Vanuit deze veilige basis kunnen zij werken aan het herstel van de verbinding met hun lichaam, de verbinding tussen hoofd en hart.

 

Bronnen:

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s