Voel jij jouw lichaam?

Herken je dat? Dat je van alles moet van jezelf? Dat ook een yogales een prestatie moet zijn? Toen ik begon met yoga wilde ik graag dat de docent vertelde wat ik moest doen. Houvast, sturing. Ik volgde de aanwijzingen blindelings op en had vaak een oordeel over mezelf als het niet lukte zoals werd voorgedaan. Ik had het idee dat er één perfecte versie was van een houding en dat ik daaraan moest voldoen. In gedachten sprak ik mezelf negatief toe ‘ik doe het fout’, ‘doe beter je best’, ‘je moet dit langer volhouden’ etc. Ik ging over grenzen, kreeg blessures en voelde me uitgeteld en teleurgesteld na een yogales.

Tegenwoordig is dit gelukkig anders. Yoga is voor mij niet meer moeten, maar voelen. Voelen hoe ik op dit moment op mijn mat zit, hoe ik ademhaal, hoe mijn lichaam voelt, welke emoties er zijn en voelen waar ik behoefte aan heb. In elke houding besteed ik aandacht aan dat wat mijn lichaam mij vertelt. De oordelende en sturende gedachten zijn er ook nog steeds, maar nu heb ik de keuze. Beslist mijn ego, mijn brein dat ik iets moet of volg ik mijn gevoel en intuïtie?

We zijn collectief de verbinding met ons lichaam kwijt. Om deze verbinding te herstellen is het belangrijk om eerst opnieuw te leren voelen. Op die manier kan je de keuze maken om goed voor jezelf te zorgen en dit heeft een positief effect op het welzijn van jou en je omgeving. Er bestaat echter geen handleiding waarin staat hoe jij goed voor jezelf kan zorgen. Toch zijn we vaak op zoek naar een externe factor die ons vertelt hoe we moeten leven, wat ‘goed’ zou zijn. Deze zoeken we onder andere in yogascholen, zelfhulpboeken en meditatie-apps. Een soort quick fix om de stress van de maatschappij even te verzachten om daarna weer mee te gaan in de ratrace.

Yoga copy
Een onrealistisch beeld. Elk lichaam is anders, dus ook hoe een houding eruit ziet.

De echte oplossing is niet zo simpel. Er is geen algemeen advies dat voor iedereen werkt, het is maatwerk. Ik vind bijvoorbeeld ontspanning door te zingen, maar de buurman doet dat door er op zijn racefiets op uit te trekken. Zo is ook een yoga-practice voor iedereen anders. Sterker nog het is voor iedereen op elk verschillend moment van de dag anders. Vandaag voelt een downward facing dog anders aan dan gister. En misschien raak je gefrustreerd dat je opeens minder lang in de plank kan staan…

De kunst is om nieuwsgierig en open te blijven. Alsof je de houding voor het eerst doet. Voel hoe het vandaag voelt. Op welke manier kan je de houding aanpassen zodat het op dit moment passend is bij jouw staat van zijn. In de yogalessen die ik geef staat het thema ‘voelen’ centraal. Ik geef sturing aan de les, doe houdingen en oefeningen voor, maar jij bent degene die de leiding heeft over jouw lichaam. Als jij komt en merkt dat je eigenlijk een uur op je matje wil liggen dan mag dat. Ik wil jou leren om jezelf weer te voelen en daarnaar te mogen luisteren. Veiligheid is belangrijk, dus het uitvoeren van de houding op een manier die geen blessures veroorzaakt is een onderdeel van de les, maar vooral jijzelf kan voelen of een houding jou dient. Je hoeft je niet aan te passen aan de houding, maar de houding past zich aan jouw aan. Elke keer opnieuw.

Yoga Strand

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s