Yoga, een nieuwe obsessie?

Als je een eetprobleem hebt dan ben je vaak gevoelig voor obsessief gedrag. Eten is immers een obsessie. Sporten kan ook een obsessie worden, heb ik ervaren. Daarnaast heb ik perioden gekend dat ik geobsedeerd was met zo min mogelijk geld uit geven of zo min mogelijk het milieu te willen belasten zodat bijvoorbeeld reizen een probleem werd.

Yoga als obsessie
Photo: GMB Monkey (Unsplash.com)

Dan komt al gauw de vraag om de hoek kijken of yoga dan niet ook een obsessie kan worden. Dat kan zeer zeker! Ik denk ook dat er genoeg mensen op een ongezonde manier met yoga omgaan. Over grenzen gaan om toch die ene houding perfect uit te voeren. Zelf heb ik ook periodes gekend waarin yoga de obsessieve kant op ging. Niet alleen het beoefenen zelf, maar ook het leven als een perfecte yogi. Hierin speelt eten dan ook weer een rol. Er zijn namelijk nogal wat stromingen die bepaalde eetgewoonten idealiseren. Niet zo prettig als je herstellende bent van een eetstoornis. Alleen maar biologisch, rauw, vegan of ayurvedisch eten betekent namelijk weer een lijstje met goede en slechte producten. Dit kan als een trigger werken voor een eetstoornis. Ik dacht destijds dat het goed en gezond was en het doel was ook niet dat ik wilde afvallen… toch?

Nee, een eetstoornis zoekt altijd een weg om weer in je hoofd te komen. Zoals water kruipt waar het niet gaan kan. Bij mij kwam de eetstoornis in verschillende gedaantes terug. Zo wist ik een periode zeker dat suiker heel slecht was en wilde ik geen suiker meer eten (eetstoornis). Later moest alles biologisch zijn en raakte ik in paniek als dat niet zo was (eetstoornis). En in het kader van dierenwelzijn en CO2 uitstoot kon ik opeens ook echt geen eieren meer eten.

Dus als je yoga gaat inzetten bij het herstel van je eetprobleem wees hier dan alert op. Yoga gaat niet om de buitenkant. Yoga gaat niet over een afgetraind instagramwaardig lichaam. Yoga gaat niet om de perfecte houding. Yoga gaat niet om dingen niet mogen eten. Yoga is voelen, voelen wat je nodig hebt, voelen waarmee je jouw lichaam dient. Yoga betekent verbinden en dan in eerste instantie met jezelf. Weer leren voelen en vanuit die verbinding weer goed voor jezelf willen zorgen. Weer gaan eten wat jouw lichaam aangeeft dat het nodig heeft. Accepteren dat alles verandert en dat je daar weinig controle over hebt. Dat je mag leven in het hier en nu, dat je er mag zijn en dat je voor jouw lichaam mag gaan zorgen.

dingzeyu-li-773-unsplash
Photo: Ding Zeyu (Unsplash.com)

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s