Angst, 7 tips vanuit een andere visie

Angst… een welbekende bezoeker in het leven van menigeen. Angst is geen goede raadgever, spreekt het gezegde. Dit wil niet zeggen dat angst geen functie heeft. Angst zorgt voor de aanmaak van adrenaline en dit heb je nodig om in gevaarlijke situaties alert te zijn en snel te reageren wanneer er een beer of, in de huidige tijd meer realistisch, een auto op je af raast.

halloween-1461955_1920
Afbeelding van Jo-B (Pixabay)

Maar wat als je je vaak angstig voelt zonder dat er dat er een beer voor je neus staat? Je verkeert misschien in een continue staat van alertheid en kan moeilijk ontspannen. Het angstsysteem reageert niet op de realiteit, maar op gedachten en verbeeldingen. Het lichaam ervaart dit als de waarheid en maakt zich klaar om te vechten of vluchten. Wanneer we blijven piekeren zal het lichaam geen kans krijgen om weer tot rust te komen. Dit leidt tot slaapproblemen, vermoeidheid, somberheid en nog meer klachten.

Wanneer angst jouw leven belemmert dan zal je op zoek gaan naar hulp. Vaak wordt cognitieve gedragstherapie ingezet als methode om de angsten te weerleggen. Dit kan behulpzaam zijn bij milde angstklachten, maar wat als het niet helpt?

Een andere kijk op angst

Uit eigen ervaring weet ik wat het is om met angst te leven. Wanneer alles even rustig en veilig voelt gaat mijn brein op zoek naar iets om angstig over te zijn. Dit lijkt eigenlijk op een verslaving aan angst. Bij cognitieve gedragstherapie leer je om deze onrealistische angstgedachten te verplaatsen met realistische gedachten. Bij mij resulteerde dit vaak in een doorlopende strijd in mijn hoofd. Het weerleggen van een onrealistische gedachte hielp even, maar de angst kwam altijd weer terug. Immers er is altijd een kans dat iets mis kan gaan in het leven. Er is altijd een kans op een ongeluk, een geldcrisis, het verlies van een dierbare en de dood. Het helpt mij om te accepteren dat deze gevaren bij het leven horen en mij te realiseren dat ik niet ten volste kan leven als ik deze gevaren krampachtig ga vermijden. Hierbij hoort een basisvertrouwen dat ik moeilijke levenssituaties aan kan. De kern van mijn angst ligt dus vooral bij vertrouwen hebben in mijzelf.

Afbeelding van Jo-B via Pixabay

Afbeelding van Jo-B (Pixabay)

7 tips om je angstklachten te verminderen

  1. Voel: allereerst voel dat de angst er is. Er tegenin gaan, het afkeuren, maakt de angst vaak groter. Dit wil niet zeggen dat je meegaat in de angstgedachten! Je merkt op ‘ik voel me angstig’. Jij bent de angst niet, het is een gevoel opgewekt door een gedachte of gebeurtenis.
  2. Haal adem: als de angst groot is merk je dit vaak ook aan de ademhaling. Deze wordt oppervlakkig en snel. Richt je aandacht op je ademhaling en volg de beweging van de adem. Als je de verbinding met de ademhaling hebt gemaakt ga je langzaam je adem wat verdiepen. Je ademt in richting je buik en langzaam uit. Als het helpt kan je de ademhaling tellen, bijvoorbeeld 3 tellen in en 5 tellen uit. Dit stimuleert het lichaam om rustig te worden.
  3. Accepteer: het leven is niet zonder gevaar. Ja, het vliegtuig kan neerstorten, mensen worden ziek, je lichaam kan veranderen en je kan iemand verliezen. Maar is dit een reden om niet te leven? Om angstvallig alle spannende situaties te vermijden? Nee! Dan mis je ook de mooie dingen; die mooie reis, een uitdagende baan, lekker eten en misschien wel de liefde.
  4. Waarheid: wat is er werkelijk aan de hand? Dit is een moeilijke vraag en het kan zinvol zijn om dit te onderzoeken met behulp van een coach of therapeut. Vaak zijn er onderliggende problemen die zorgen voor de angst. Bijvoorbeeld onzekerheid; als je niet vertrouwt op jezelf en het gevoel hebt dat je lastige situaties niet aankunt ontstaat er angst. De oplossing ligt dan bij het vergroten van zelfvertrouwen; ‘ik kan het leven aan’ ‘ik ben sterk’.
  5. Mediteer: dit is niet makkelijk wanneer de angst al hoog is opgelopen, maar als je regelmatig mediteert kan je steeds makkelijker afstand nemen van je gedachten. Neem dagelijks de tijd om rustig te gaan zitten en je aandacht op je ademhaling te richten en te voelen wat er gebeurt in je lichaam. Waar voel je dit? Geef jezelf de ruimte om dit gevoel daadwerkelijk te voelen en te ervaren dat het ook weer verzacht wanneer je het aandacht geeft.
  6. Mantra en affirmaties: tijdens het mediteren kan het helpen om een mantra of positieve affirmatie te herhalen. Zoals ik bij punt 4 al noemde ‘ik kan het leven aan’ of ‘ik ben sterk’ of elke andere krachtige boodschap die voor jou betekenis heeft. Adem in, en adem uit herhaal de mantra of affirmatie hardop of in gedachten.
  7. Yin yoga: het beoefenen van yoga en in het bijzonder yin yoga heeft een kalmerend effect op jouw lichaam en gedachten. Angst kan opgeslagen zijn in het lichaam en dit kan je ervaren als een blokkade, een stijf of koud gevoel. Tijdens de yin houdingen laten we spanning los zodat de energie weer kan gaan stromen. De verbinding tussen lichaam en geest wordt hersteld en je zult meer stevigheid en vertrouwen voelen.

In mijn yogalessen komen al deze punten aan bod. Het is geen instant oplossing voor angst en het kost tijd om het angstige patroon te doorbreken. Je zult je echter steeds makkelijker kunnen ontspannen en identificeert je minder met jouw gedachten. Bij individuele coaching en yoga maak ik onder andere gebruik van de yogafilosofie ‘het achtvoudige pad’. In mijn volgende blog zal ik hier verder op ingaan.

 

 

 

 

 

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s